Met Goud Bekroond
Twentse krentenwegge met Goud Bekroond
Goed gevuld
Gebakken
De beste kwaliteit
Vol van smaak
Met Goud bekroond
De KRENTENWEGGE van Bakkerij Schipper, gebakken op De Johanneshoeve is door de keurmeesters van FoodBase bekroond met Goud. Hiermee voldoet het product aan strenge kwaliteitseisen en onderscheidt het zich van andere producten.
Bakkers die kwalitatief hoogwaardige producten bakken, komen in aanmerking voor een Gouden Bekroning. Tijdens de keuring, die wordt uitgevoerd door de keurmeesters van FoodBase in Wageningen, wordt naar diverse aspecten van het product gekeken. De geanonimiseerde producten worden beoordeeld op bijvoorbeeld vorm, kleur, geur en smaak/aroma.
De lat ligt hoog
De Krentenwegge is al sinds jaar en dag alom geprezen en er staat dan ook niet voor niets ´Wijd en zijd bekend´ op het etiket. Al sinds de beginjaren van Bakkerij Schipper aan het Westeinde in Vriezenveen is de Krentenwegge een hardloper. Na het voortzetten van het bakken van de krentenwegge op De Johanneshoeve aan de Dalweg in Westerhaar-Vriezenveensewijk is de krentenwegge nog steeds wijd en zijd bekend. Vele vaste klanten kennen de krentenwegge als dé wegge in Vriezenveen en omstreken. Zowel voor dagelijkse consumptie als voor speciale geboorte-krentenwegge met opschrift, cadeau of traktatie bij verjaardag, trouwerij en andere feestelijkheden of bij de koffietafel bij een begrafenis wordt de krentenwegge gepresenteerd.
Om in aanmerking te komen voor een Gouden Bekroning moet het product aan hoge eisen voldoen. De familie Schipper is trots op deze Gouden Bekroning.
De krentenwegge is te koop via www.bakkerijschipper.nl of bij de Johanneshoeve, Dalweg 39, Westerhaar-Vriezenveensewijk.
Waarom krentenwegge bij de geboorte?
In Twente was/is het een traditie om bij een geboorte een grote krentenwegge te geven. Er bestaan veel verschillende gedachten en verhalen over deze traditie. Wij van de Johanneshoeve vullen er nog één aan toe. Die kregen wij te horen van een oud familielid.
Een geboorte binnen het gezin is een rijkelijk geschenk uit Gods handen.
In de Twentse natuur was de krentenboom rijkelijk aanwezig.
De bakkers bakten in opdracht een brood met veel krenten, deze waren immers ruim voorhanden en goed houdbaar?
De buren en/of familie gaven een krentenwegge als rijkelijk geschenk.
De krentenwegge moest wel rijkelijk gevuld zijn, zwart van de vele krenten.
Ook onze krentenwegge is zwart van de krenten en heeft een vulling van meer dan 100 procent in het deeg.
Zo heeft elke bakker zijn eigen recept voor krentenwegge.
De vulling van een krentenwegge kan bestaan uit krenten, rozijnen en sukade. Sukade is een gesuikerd stukje vrucht van de sukadeboom. Sukade is een citrusvrucht.
Wij op de Johanneshoeve gebruiken geen sukade.
De samenstelling van verschillende specerijen is ook afhankelijk per bakker. In veel recepten kom je kaneel, fijngemaakte anijszaad, karwijzaad en komijn tegen.
Het geheim van krentenwegge zit ‘m dan ook in deze samenstelling.