Our History

/
Geschiedenis

Van bakker naar boer

Vestibulum eu quam nec neque pellentesque efficitur id eget nisl. Proin porta est convallis lacus blandit pretium sed non enim. Maecenas lacinia non orci at aliquam. Donec finibus, urna bibendum ultricies laoreet, augue eros luctus sapien, ut euismod leo tortor ac enim. In hac habitasse platea dictumst.

Sed cursus venenatis tellus, non lobortis diam volutpat sit amet. Sed tellus augue, hendrerit eu rutrum in, porttitor at metus. Mauris ac hendrerit metus. Phasellus mattis lectus commodo felis egestas.

Esther Howard

Chef cook - Founder

1900
Van Boerderij naar Bakkerij
Johannes

Opa en overgrootvader Johannes Schipper – Jans in het dagelijks leven –  was de vierde zoon van een boer uit Vriezenveen.  Volgens de traditie van die tijd nam de oudste zoon de boerderij over. Zo ook bij de familie Schipper. Het vervelende van deze traditie voor Johannes Schipper was dat hij dus geen boer kon worden. Terwijl dat het beroep was dat hij dolgraag wilde uitoefenen.

Wie Johannes Schipper op het spoor van het bakkersvak heeft gezet is niet bekend, maar hij besloot om te gaan werken bij bakkers in de buurt. Die waren er overigens genoeg. Op een gegeven moment is hij uit het niets vertrokken naar Haarlem om daar bij een bakker te gaan werken. Voor die tijd een wereldreis.  Een jaar later kwam hij terug en voelde zich rijp om op eigen benen te staan.

1900
1910
Bakker en Boer
Bakkerij Schipper /Boerderij “de Johanneshoeve”

Van zijn vader kreeg hij een paard en boerenwagen en een beginkapitaal van 500 euro.

Dit was in 1910, het begin van Schipper’s  Bakkerij. Johannes Schipper bouwde het bedrijf op aan het Westeinde in Vriezenveen. Hij was een vakman, een harde werker en een sociaal voelend mens.

De bakkerij groeide en het verdiende geld stak hij ook in agrarische zaken. Het boerenbloed bleef kriebelen. Achter de bakkerij, aan het Westeinde, werd land gekocht en er kwam vee op stal. De bakkerij werd bakkerij/boerderij.

Johannes en zijn vrouw Janna kregen zeven kinderen.

Berend, Johannes, Jo, Kees, Stiene, Henk en Roelof.

De hele familie Schipper werkte hard, van maandagmorgen vroeg tot zaterdagavond laat.  Op jonge leeftijd hielpen de kinderen al mee in de bakkerij. De zonen Berend, Johannes en Kees waren altijd in de weer in de bakkerij,  de dochters Jo en Stiene werkten mee op de achtergrond.  Henk en Roelof, de jongste zonen, werkten vooral op de boerderij. Henk en Roelof gingen ook brood venten.

1910

Op een gegeven moment besloot Kees, de derde zoon, een bakkerij te kopen in Bergentheim. Hij verviel als goeie kracht in de bakkerij. Zijn bakkerij werd groter en groter. Het was een van de eerste fabrieksbakkerijen. Door de zoons van Kees is er een mooi boek over gemaakt met de titel “Wi’j bakt graag veule”.

Johannes Schipper loste  het vertrek van Kees op door Henk in de bakkerij te laten werken. Roelof bleef over als boer.

In Vriezenveen bouwde Johannes Schipper verder aan zijn bakkerij/boerderij. Nu hij drie volwassen zoons in de bakkerij had, kon hij zich meer richten op zijn passie: de boerderij.

Johannes Schipper  kocht meer vee en meer land. Zijn wens was om op de vlakte een boerderij te beginnen. Zoon Roelof zag dit nog niet zo zitten. Op een gegeven moment kwam de ruilverkaveling. Johannes bezat nog niet de minimaal benodigde aantal hectares grond, maar kocht zo snel mogelijk de laatste 2 hectare erbij. Hij benaderde de ruilverkavelingcommissie en hij kreeg een boerderij aan de Dalweg toegewezen. Dit was voor hem een geweldige stap vooruit.

De warme bakker
Bakkerij Schipper aan het Westeinde

De bakkerij aan het Westeinde ging verder met de 3 zoons. De bakkerij werd in de jaren zeventig overgenomen door de zoon van Berend. Coen Schipper en zijn vrouw Sieneke moderniseerden het bedrijf. Het was een goede, ambachtelijke bakkerij met  kwaliteitsproducten.  Zoon Derwin  werkte samen met Coen in de bakkerij, maar koos een andere weg.

Wegens gezondheidsproblemen en het feit dat hij geen opvolger had besloten Coen en Sieneke in 1999 om gebruik te maken van de bakkers-saneringsregeling.

Dit was het einde van de ambachtelijke Schipper’s Bakkerij.

Zo werd gedacht.

 
Boerderij Dalweg

Johannes vertrok met  jongste zoon Roelof en schoondochter Gerrie naar de Dalweg, ten noorden van Vriezenveen. In die tijd een hele onderneming. Geen telefoon. Geen auto.

Johannes en Anja werden geboren.

Door de jaren heen heeft het boerenbedrijf zich verder ontwikkeld. Opa Johannes was boer. Roelof kwam in de plaatselijke politiek terecht. Hij was, zoals hij zelf zei: V(ee-) en W(et-)houder.

Kleinzoon Johannes wordt de opvolger. Een ligboxenstal werd in 1979 gebouwd. De boerderij krijgt dan de naam: JOHANNESHOEVE, genoemd naar (over-) grootvader Johannes.

In 1983 trouwt hij met Hermie Bremmer. Roelf-jan, André, Gerben en Juliantien worden geboren. Het werk van Johannes was zijn lust en zijn leven. Vooral de veefokkerij.

Dankzij de mooie resultaten op fokveedagen kwamen heel wat binnen- en buitenlandse veehouders/-liefhebbers in de stal en werden ze in de huiskamer gastvrij ontvangen. Koffie met krentenwegge volgens het recept van bakker Opa Johannes Schipper erbij..

In september 2002 wordt Johannes ziek. Burn-out.

Het boeren hoeft voor hem niet meer.

Uiteindelijk wordt besloten het vee te verkopen.

Johannes knapt op en komt aan het werk als paringadviseur in de melkveefokkerij. Hermie maakt plannen voor de verbouw van de gebouwen tot boerderijkamers en vergaderlocatie.

In mei 2010 worden de eerste gasten ontvangen. In 2012 wordt de tweede fase van de verbouwing afgerond, zodat er ook groepen kunnen blijven logeren. En in 2015 wordt onze voormalige wagenschuur omgebouwd tot tweepersoons hotelkamers, zodat ook de zakelijke en toeristische gast de beschikking krijgen over een ruime kamer. Zoon André werkt samen met Hermie op de Johanneshoeve. Als kok verzorgt hij de verschillende maaltijden in het vergadergedeelte en Bed & Breakfast.

Bakkerij

Op ambachtelijke wijze wordt er door hem, samen met Coen Schipper, begonnen met het bakken van krentenwegge volgens het recept van bakker Johannes Schipper.

De krentenwegge die in de bakkerij aan het Westeinde werd gebakken was vroeger heel erg bekend. Van heinde en ver kwamen klanten naar de bakkerij om deze authentieke krentenwegge te kopen.

Op de zak staat dan ook “Onze krentenwegge is wijd en zijd bekend”

Johannes Schipper en de familie waren  erg trots op deze krentenwegge. Waar, wanneer en hoe het recept van deze overheerlijke krentenwegge precies tot stand is gekomen is niet bekend.

We weten wel dat Johannes Schipper een recept van Amsterdamse slofjes heeft mee genomen vanuit Haarlem. Dit kan en is misschien wel de grondlegger geweest van onze beroemde krentenwegge. Als Johannes Schipper en zijn zoons nu nog mochten weten dat deze ambachtelijke krentenwegge weer wordt gebakken op de Johanneshoeve zouden zij erg trots zijn.