Twentse Krentenwegge

Het woord wegge in krentenwegge komt van het word wig.

Een wig is een specifieke vorm:  spitsvormig. Tegenwoordig kennen we deze vorm nog bij een kerststol. In vroeger jaren ook bij een Twentse krentenwegge.

De tegenwoordige vorm van een plak krentenwegge is rechthoekig. In tegenstelling tot een normaal brood, deze is conisch omdat die tijdens het rijzen omhoog gaat.

Een andere betekenis van wegge is een witbrood met bijzondere vorm.

Het gewicht en de lengte van de krentenwegge kan per bakker verschillen.

Op de Johanneshoeve bakken wij vooral krentenwegge’s van 1 kg. Daarna volgen de gewichten 2 en 3 kg.

De maximale lengte die wij kunnen bakken is 58 cm.

Een grotere krentenwegge kunnen we voor u op een plank presenteren. U kunt bepalen hoelang de plank moet worden en daarop maken wij voor u een prachtige grote krentenwegge, gegarneerd met fondant en de door u gewenste tekst.

 

Waarom krentenwegge bij de geboorte?

In Twente was/is het een traditie om bij een geboorte een grote krentenwegge te geven. Er bestaan veel verschillende gedachten en verhalen over deze traditie.

Wij van de Johanneshoeve vullen er nog één aan toe. Die kregen wij te horen van een oud familielid.

 

Een geboorte binnen het gezin is een rijkelijk geschenk uit Gods handen.

 In de Twentse natuur was de krentenboom rijkelijk aanwezig.

De bakkers bakten in opdracht een brood met veel krenten, deze waren immers ruim voorhanden en goed houdbaar?

De buren en/of familie gaven een  krentenwegge als rijkelijk geschenk.

De krentenwegge moest wel rijkelijk gevuld zijn, zwart van de vele krenten.

 

Ook onze krentenwegge is zwart van de krenten en heeft een vulling van meer dan 100 procent in het deeg.

Zo heeft elke bakker zijn eigen recept voor krentenwegge.

De vulling van een krentenwegge kan bestaan uit krenten, rozijnen en sukade. Sukade is een gesuikerd stukje vrucht van de sukadeboom. Sukade is een citrusvrucht.

Wij op de Johanneshoeve gebruiken geen sukade.

De samenstelling van verschillende specerijen is ook afhankelijk per bakker. In veel recepten kom je kaneel,  fijngemaakte anijszaad, karwijzaad en komijn tegen.

Het geheim van krentenwegge zit ‘m dan ook in deze samenstelling.

Bakkerij Schippper